/* Google Analytics Tracking ID */ 162927706

Altijd een goeie dag met dit ochtend ritueel

Wil je ook starten met een ochtendritueel, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik geef je een top 3 rituelen vanuit de Ayurveda, die volgens mij onmisbaar zijn en gemakkelijk in te zetten ;).

Waarom een ochtendritueel?
Door een dagelijkse routine te volgen bouw je een fundament op voor holistische gezondheid en balans. Je creëert routine en voorspelbaarheid zodat jouw lichaam weet wat haar te wachten staat. In de Ayurveda spreken we over dinacharya. Vertaald vanuit Sanskrit betekent Dinachar ‘dagelijks’ en ya ‘rituelen’.
Wanneer je de dag goed begint, houd je jouw dosha’s in balans en zorg je ervoor dat de zintuigen optimaal gereinigd en gevoed worden. Door met aandacht voor jezelf te zorgen kan het lichaam optimaal genieten van de dag en alle indrukken die zich gedurende dag aanbieden beter verwerken.

Let’s get started
1) Start de dag met een positieve gedachte of intentie. Voel bijvoorbeeld waar je dankbaar voor bent of benoem hoe mooi het leven is. Dit kun je doen in je bed direct na het ontwaken of je kunt hier een momentje voor pakken na jouw meditatie of yoga practise.
2) Mondreiniging & tongschrapen. Tandenpoetsen doet (als het goed is) iedereen. In Ayurveda is het reinigen van je tong ook een essentieel onderdeel van de ochtendroutine. ’S nachts werkt jouw lichaam namelijk hard om zich te ontdoen van afvalstoffen en deze komen naar boven via de tong. Het is belangrijk ze eraf te schrapen met een tongschraper anders komen de afvalstoffen weer opnieuw in je lichaam terecht. Check ’s ochtends bij het opstaan maar eens of je een wit laagje op je tong ziet. Doe je al een tongschrapen en wil je je ochtendroutine uitbreiden? Denk dan eens aan oilpulling. Spoel 5 – 10 minuten met sesamolie dit bevat veel calcium wat goed is voor je tanden en onttrekt slijm vanuit je holtes. Ook een fijne tip voor als je tegen een verkoudheid aan zit.
3) Drink een glas warm water! Na het reinigen van je mond drink je een glas warm water. Doe dit niet voor de mondreiniging want dan neem je alle afvalstoffen weer mee je lichaam in. Waarom warm water? Het reinigt en hydrateert je spijsverteringskanaal, hiermee bereid je jouw lichaam voor op de eerste maaltijd. Het beste kook je het water en laat je deze afkoelen.

Meer Ayurveda? Volg Eline dan op Instagram via @dandelien.ayurveda of neem een kijkje op dandelien.com.