/* Google Analytics Tracking ID */ 162927706

Verhoog je weerstand met Ayurveda

In Ayurveda hangt een hoge weerstand samen met een goed werkend levensvuur. In sanskriet wordt dit levensvuur Agni genoemd. Het is het vuurtje dat alles verteert wat je tot je neemt. In dit artikel geef ik een aantal concrete tips hoe je dit vuurtje goed brandend kunt houden.

Allereerst wat is Ayurveda? Ayurveda is een traditionele geneeswijze uit India dat focust op het voorkomen van ziekten en leven volgens jouw ware natuur. Het betekent letterlijk ‘kennis van het leven’ en leert ons hoe we door middel van lifestyle en voeding onbalans kunnen voorkomen en herstellen.

Hoe werkt Agni?
Stel je een vuurtje voor, een vuurtje dat in jou brandt en in staat is alles te verteren.

Voeding bijvoorbeeld wordt verteerd door je spijsverteringsvuur zodat er nieuw weefsel kan worden opgebouwd. Emoties worden verteerd door de Agni in je hart en indrukken door de Agni in je hersenen. Stel dat je een boek aan het lezen bent, dan gaat Agni in jouw hersenen aan de slag zodat je wat je leest goed kunt begrijpen.

Een goed werkende Agni is dus nodig om alles goed te kunnen verteren! Naast voeding, mentale indrukken en emoties verteert Agni ook ziekmakers. Wanneer jouw lichaam ziekmakers goed kan verteren zal je dus ook niet ziek worden.
Dit kan worden uitgelegd aan de hand van het volgende voorbeeld. Stel je bent samen met je partner op bezoek geweest bij jouw zieke oma. Na twee dagen wordt jouw partner ook ziek en jij hebt nergens last van. Hoe kan dit? Dit heeft er mee te maken dat jouw Agni op dat moment goed werkte zodat het virus verteerd kon worden door jouw systeem, voordat het je ziek kon maken.
Wanneer je een goed werkende Agni hebt hoef je je dus geen zorgen te maken om virussen als corona. Uiteraard is dit van meerdere factoren afhankelijk maar een goed werkende Agni is iets waar je zelf gemakkelijk aan kunt bijdragen!

Tips
Hoe zorg je er nou voor dat je Agni goed werkt? Niet ziek worden en een hoge weerstand ervaren willen we natuurlijk allemaal wel!

– Ondersteun je Agni door de hele dag door warm water of gemberthee te drinken. Dit helpt afvalstoffen af te voeren en zorgt ervoor dat jouw vuurtje goed kan branden.
– Neem dagelijks Trikatu met honing. Trikatu is een kruidenformule dat gember, zwarte peper en lange peper bevat. Deze formule wakkert Agni aan en dankzij de lange peper (pippali) is het ook een kruid dat je longen ondersteunt. Extra geschikt voor de tijd waar we ons nu in bevinden én bij een fikse verkoudheid.
– Verhoog je kurkuma inname. Het oranje kruid dat waarschijnlijk bij iedereen wel in de keuken te vinden is en anders makkelijk te verkrijgen is. Het heeft een antivirale werking en helpt je lymfesysteem opschonen. Zelf neem ik graag 1tl kurkuma met een beker warm water als ik een verkoudheid voel opkomen. Kinderen kun je ook gemakkelijk kurkuma geven, in de vorm van golden honey. Maak een pasta van gelijke delen kurkuma en honing en geef ze hier een ½ theelepel van gedurende de dag.
– Agni booster: snijd een stukje gember klein en voeg hier citroen en zout aan toe. Neem dit een kwartiertje voor je maaltijd als je iets zwaar verteerbaars (hello pizza) gaat eten of strooi het over je soep.
– Wanneer je eet, eet dan met aandacht zodat Agni goed zijn werk kan doen. Eet alleen wanneer je trek hebt en eet niet te veel (wanneer je het gevoel hebt dat je ‘vol’ zit heb je te veel gegeten).
– Las af en toe een ‘reinigingsdag’ in. Je eet dan makkelijk verteerbare voeding als mungbonensoep en/of kitchari zodat jouw spijsverteringsvuur rust krijgt het oude te verteren. Wil je helemaal fit & energiek de herfst in met een optimaal werkende Agni? Bekijk dan eens deze Ayurvedische herfstreiniging die bestaat uit een drie-daagse detox.
– Voel je keelpijn opkomen dan is dit gorgelwater één van mijn favorieten: doe een ½ theelepel kurkuma en ½ theelepel zout in warm water en gorgelen maar. Gorgel elke ochtend, bij keelklachten kun je het meermaals per dag doen.

Naast bovengenoemde tips, is het natuurlijk van belang dat jij als persoon in balans bent (Ayurveda refereert hiervoor naar de Dosha’s), op deze manier kan Agni namelijk goed functioneren. En vergeet je mind niet: beoefen yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en focus op positieve emoties.

Vind je het lastig aan de slag te gaan of weet je niet waar je bepaalde kruiden kunt krijgen? Je kunt mij benaderen via info@dandelien.com of Instagram: @dandelien.ayurveda.

https://www.dandelien.com/