/* Google Analytics Tracking ID */ 162927706

Bevallen I thuis vs ziekenhuis

Ik krijg regelmatig de vraag: waar kan ik nu het beste bevallen?
Deze vraag kunnen alleen jij en je partner beantwoorden. Want jullie voelen waar je het meest op je gemak bent. Als je als barende vrouw kunt ontspannen, bevordert dit het proces van bevallen.
Je neemt onbewust altijd je eigen opvoeding en ervaringen van de omgeving mee in je keuze. Heb je van huis uit meegekregen dat bevallen een natuurlijk proces is? Iets wat alle vrouwen gewoon doen? Of heb je altijd de nare verhalen gehoord en zegt iedereen om je heen dat bevallen gevaarlijk is?
Ik gun elke vrouw en haar partner een open blik, waarbij je zelf op onderzoek uit kunt gaan en informatie tot je neemt en van daaruit kunt voelen hoe je de bevalling in wil gaan.
Het is namelijk een groot avontuur. Je weet niet hoe je het gaat ervaren en welke uitdagingen je tegen gaat komen. Ik ben als verloskundige flexibel en beweeg mee met jullie wensen en behoeften. Je kunt dus altijd je koers veranderen tijdens de bevalling.

Voor dit artikel zet ik alle voor en nadelen op een rij en geef ik informatie over thuis bevallen versus ziekenhuis bevallen in de regio Leiden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel thuis als in het ziekenhuis veilige plekken zijn om te bevallen. Dit komt omdat wij in Nederland een uniek systeem hebben. Verloskundigen zijn opgeleid om een goede risicoselectie te maken om te beoordelen of een veilige thuisbevalling kan plaatsvinden. Ik vind dat dit een gezamenlijk proces is. Als verloskundige zet ik mijn kennis en expertise in en deel die met jullie zodat jullie samen een goede afweging kunnen maken. De uiteindelijke keuze ligt bij jullie. Het blijft uiteindelijk jullie keuze waar jullie willen bevallen.

Kan het thuis veilig?
Verloskundigen hebben altijd een verlostas met medische instrumenten mee, waarbij in acute situaties meteen gehandeld kan worden. In de verlostas is zuurstof aanwezig om te kunnen reanimeren en medicatie om te handelen bij complicaties.
Gelukkig komen deze complicaties zelden voor en hoeft dit meestal niet ingezet te worden.
De meeste verloskundigen volgen jaarlijks trainingen, zodat zij bevoegd en bekwaam blijven om alle handelingen uit te voeren.
Tijdens de thuisbevalling is er een kraamzorg aanwezig, die de verloskundige kan assisteren. Hierdoor staat er een mooi team naast jullie bed.
De ziekenhuizen in de regio Leiden zijn in de buurt, waardoor er in het geval van complicaties weinig tijdverlies is.
Verloskundigen zijn opgeleid om tijdens de bevalling signalen op te pikken waardoor het misschien tijdens de bevalling al beter is om richting het ziekenhuis te gaan. Hier zijn verschillende landelijke en regionale richtlijnen voor. Dit allemaal uiteraard in goed overleg met de barende en haar partner.
Indien je bij mij onder zorg bent kunnen we tijdens een controle uitgebreid naar jullie specifieke situatie kijken en kan ik persoonlijk advies geven. Ben je onder zorg bij een andere zorgverlener, bespreek dan je wensen aldaar.

Wat kan er thuis niet?
Thuis kun je geen medicinale pijnstilling krijgen, denk aan remifentanyl, een ruggenprik of pethidine. Verloskundigen doen thuis geen vacuüm en kunnen ook geen weeën opwekkende middelen toedienen als de ontsluiting of uitdrijving niet vordert.

Wat zijn de stappen bij een ziekenhuis bevalling?
Het eerste deel van de bevalling doe je thuis. De belinstructies worden in de zwangerschap besproken en de verloskundige komt bij jullie thuis langs.
Bij ongeveer 4-7 centimeter ontsluiting wordt het ziekenhuis door de verloskundige op de hoogte gebracht en wordt er een verloskamer gereserveerd. Deze keuze is afhankelijk van je voorgeschiedenis, hoe krachtig de weeën zijn, hoe snel de bevalling vordert en wat jullie wensen zijn en hoe jullie beleving is.
In principe is het de bedoeling dat je het eerste deel van de bevalling thuis doet. Zo kunnen de ziekenhuizen doorstromen en worden de kamers niet te lang bezet gehouden.
Een rit richting het ziekenhuis met krachtige weeën is daarom onvermijdelijk.
Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, huur je een kamer in het ziekenhuis. Dit heet ook wel een poliklinische baring. Je eigen verloskundige begeleidt je tijdens de bevalling en de kraamzorg of een verpleegkundige van het ziekenhuis assisteert de verloskundige.

In het ziekenhuis kun je doen wat voor jou prettig voelt. Wandelen, liggen, zitten, in bad of onder de douche. Er is een skippybal en een baarkruk aanwezig.

Wat zijn de kosten?
Als je thuis bevalt valt dit onder de basisverzekering. Voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie, betaal je een eigen bijdrage. Controleer bij je verzekeraar of je aanvullend verzekerd bent. Soms worden de kosten volledig vergoed.
Het is fijn als je dit van te voren uitzoekt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De voor en nadelen even op een rij (citatie van de website www.deverloskundige.nl)

Voordelen thuis
● Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling.
● Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.
● De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
● Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
● Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
● De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op
● Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.
● De ervaringen van vrouwen die thuis bevallen zijn beter.

Nadelen thuis
● Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
● Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis. Pijnstillingsmethoden zonder medicijnen als steriel waterinjecties, acupunctuur, acupressuur, geboorteTens en ontspanningstechnieken kun je gewoon ook thuis toepassen.

Voordelen ziekenhuis
● Een medische indicatie betekent dat jouw conditie van die van je baby goed in de gaten gehouden wordt. De verloskundige in het ziekenhuis en de gynaecoloog streven ernaar je de beste zorg te geven en proberen problemen te voorkomen.
● In ziekenhuizen leveren ze steeds meer patiëntgerichte zorg. Bespreek je wensen aan de hand van een geboorteplan

Nadelen ziekenhuis
● Minder inspraak over eigen bevalling.
● Een medische indicatie betekent dat de conditie van je baby goed in de gaten gehouden wordt (bijvoorbeeld door apparatuur). Dat betekent dat je vaak minder bewegingsvrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld douchen: dat kan alleen in overleg.
● De sfeer in het ziekenhuis is vaak niet huiselijk.

Ik hoop dat het lezen van dit artikel je meer informatie heeft gegeven over alle mogelijkheden die er zijn. Geef jezelf de tijd en ruimte om een keuze te maken waar je volledig achter kunt staan. Stel je vragen en lees je in. Ik wens je heel veel succes tijdens dit bijzondere en intense moment in jullie leven!!

Dominique De Leon Sanchez
Eigenaar Verloskundige Praktijk Draagkracht